Micul meu experiment din weekend n-o iesit fix cum vroiam, si de asta n-am nici poze cu care sa fiu multumita. Totusi, nu sunt suficient de nesigura sa nu postez deloc. O sa ma rezum la reteta pentru ca vreau s-o repet cu speranta unui rezultat mai apetisant. Stiu ca o fost bune, si stiu ca nu arata chiar asa de rau, dar refuz sa ma consolez cu ‘mere si-asa’.

 

Ingrediente pentru vreo 12-15 bucati. Eu am folosit tava de briose de 12, si restu de aluat din care imi mai ieseau 2-3 l-am mancat, si mi-o placut, asa gol.

pentru crusta:

–  200 g faina

– 130 g unt racit si taiat cuburi

–  varf de cutit de sare

– o lingura de zahar brun

– 2 linguri de apa rece (eu am tinut-o cam 10 minute la congelator impreuna cu untu)

pentru umplutura

– 25 g zahar brun

-25 g miere

-25 ml frisca

-25 g unt

-25 ml lapte condensat

pentru glazura

– 60 g ciocolata

– 40 ml frisca lichida

Preparare

Am cernut faina, pus sarea si zaharul si am amestecat putin apoi am rasturnat untul peste faina si le-am sfaramitat cu telu si abia spre sfarsit mi-am bagat mana in aluat. Am pus apa doar cat sa se lege aluatul si apoi l-am lasat sa se odihneasca la frigider aproape juma de ora.

Am intins o foaie subtire, ar fi trebuit si mai subtire, dar asta data viitoare. Am decupat cercuri cu diametrul putin mai mare decat cel al formelor, le-am pus in tava si le-am mai lasat la frigider o vreme. Le-am intepat cu furcutlita, dar ar fi trebuit sa le coc cu fasole sau paste sa nu se umfle pentru ca astea s-o umflat putin si o fost greu sa le aplatizez la loc.

Le-am copt la 180 grade C pana s-o maronit putin pe margini, in functie de cuptor, poate sa dureze de la 10-12 minute pana la .. nu stiu, juma de ora. eu am cuptor vechi si stau langa fundu’ lui sa nu imi arda chestiile.

Mie mi-o iesit unele mai mici si altele mai mari, asa le-am facut, sa-mi dau seama cam ce dimensiuni ar trebui sa folosesc mai incolo. Am optat pentru alea cu peretii mai inalti dar tre sa le fac mai subtiri.

In timp ce se coceau tartele, am pus la caramelizat zaharul. Cand este caramelizat uniform, atentie sa nu il faceti la foc prea mare ca o sa fumege usor, am pus si mierea. Apoi am turnat frisca si laptele condensat si am asteptat sa se omogenizeze toate.  Am adaugat si untul si am asteptat sa fiarba pana cand devin un sos care face bule mari, si deci ii suficient de gros sa se ia de pe foc. L-am lasat putin la racit, si l-am turnat in forme. N-am incercat, dar cred ca daca se raceste mai mult de 5-10 minute, se intareste prea tare.

Am facut glazura din 60 g ciocolata si 40 ml frisca lichida, dar mi-o ramas ceva in plus. Le-am pus intr-o cratita si le-am lasat pe foc suficient cat sa se incalzeasca, dar nu sa dea in clocot neaparat, dupa care am luat-o de pe foc si am amestecat bine pana cand ciocolata devine lucioasa.

Eu mai mult am scapat tartele astea in sos, in loc sa le ‘decorez’ frumos.  Data urmatoare o sa le fac mai subtiri si cu margini uniforme. Reteta ii okay, n-am eu suficient skill sa fac DIN PRIMA ceva multumitor.

 

Advertisements