One quick recipe before i go to sleep. It’s not quite a recipe, as in, it’s made with store bought puff pastry, but it’s quick, delicious and looks pretty. Did i mention the taste? it’s nice. I’m especially proud by the “creme patissiere” which i’ve tried before in various egg/flour/milk proportions and wasn’t quite satisfied with the results, UNTIL tonight.

Allow me to proceed:

Ingredients for .. 20 tiny tarts (5 cm diameter) + the perfect creme patissiere

– 1 sheet puff pastry (one package contains two of those)

– 3 egg yolks

– 50 g sugar (to me, this is just the right amount of sweetness)

-20 g flour

– 250 g milk

-vanilla extract of seeds from half a pod (i used ground vanilla pod)

Directions

1. Heat the oven to 200 °C, line a tray with parchment paper

2. I recommend cutting the dough in circles using sharp cookie cutters, as it sticks. Poke some holes in the dough and shove the tiny tarts in the oven for about 15 minutes, make sure to check on them so they won’t burn. Optional: you can brush them egg wash for a golden colour when ready.

3. While the tarts are baking, you can start withe the filling. Set the milk in a pot and let come to a boil.

4. Mix the egg yolks with sugar and vanilla till they become fluffy and light (you can save yourself some time if you use a pan that can be used on the stove). The sugar should half dissolve and the whisk should leave traces for a second or two. Add flour and mix well.

5. In a different pan, bring the milk to a boil and then pour over the egg yolk mixture slowly, in a continuous streak, whisking to avoid lump-formation.

6. Give it another stir and set it back on the stove. Don’t stop mixing. Should take at least 3 minutes before it thickens up. If you’re careful and mix the edges, you won’t end up with any lumps. I’m really happy my cream was lump free :p

7. Once done, pour into a cold bowl and cover with plastic wrap, straight over, to avoid “skin” formation. You could also pour it into a bowl over another ice bowl, to cool it faster.

By now, the tarts should be out of the oven, cooling.

 

Assembling

Once all the ingredients are at room temperature, scoop the middle of the tartletes. Using a pastry bag, pipe the creme patissiere over each tart. Top with raspberry or any other fruit of your liking and serve (though i strongly recommend you use a rather sour-sweet fruit to balance the cream sweetness).

One more thing, i also filled a few with nutella, was curious about the combination. I didn’t like it.

and that’s it. i very much enjoyed this quick dessert.

O rețetă rapidă înainte de a merge la culcare, un fel de cremes. Nu-i chiar o reteta, pentru ca doar crema este facuta in casa, aluatul este cumparat. Dar asta conteaza mai putin 😀 rezultatul e surprinzator de bun. Sunt mândra mai ales de “crema patissiere” pe care am încercat-o de mai multe ori cu proporții diferite de de ou / faina / lapte si nu am fost suficient de multumita de rezultate, până în seara asta.

Ingrediente pentru .. 20 tarte mici (5 cm diametru) + crema perfecta patissiere

– 1 foaie de aluat foitaj/aluat frantuzesc (un pachet conține două foi)

– 3 gălbenușuri de ou

– 50 g de zahăr

-20 g făină

– 250 g de lapte

– esenta de vanili sau semințele de la o jumătate de pastaie de vanilie

Direcții

1. Se încălzește cuptorul la 200 ˚ C, si se tapeteaza o tava cu hartie de copt

2. Vă recomand sa taiati aluatul în cercuri folosind niste ‘cutite’ ascuțite pentru ca se lipeste. Presupun ca merge si cu un pahar sau cana, dar n-am incercat. Inainte sa asezati bucatile de aluat in tava, intepati-le cu o furculita. Lasati tartele la cuptor pentru aproximativ 15 minute, verificand-ule din cand in cand astfel incat acestea sa nu se arda. Opțional: le puteti unge cu ou batut pentru o culoare mai vie.

Puteti sa taiati tartele si in patrate, asa nu veti risipi aluat. Eu am copt resturile de aluat si le-am mancat calde 😐

3. În timp se coc tartele, puteti sa preparati crema.4. Puneti laptele la fiert.

4. Se amestecă gălbenușurile de ou cu zahărul si semintele de vanilie până devin spumoase si se deschid laculoare. Puteți economisi ceva timp dacă utilizați o oala pe care ulterior o puteti pune pe foc.  Adauga faina si amestecati bine.

5. Cand laptele incepe sa fiarba, se toarna incet intr-un fir continuu peste galbenusuri in timp ce amestecati vioi cu telul pentru a evita formarea de cocoloase.

6. Odata omogenizat, puneti-l iar pe foc pentru cel putin 3 minute amestecand continuu pana cand acesta devine vascos. Daca aveti grija, si curatati marginile vasului, veți obtine un amestec omogen si matasos.

7. Dupa ce s-a ingrosat, se ia de pe foc si se toarnă într-un castron rece acoperindu-se folie de plastic, pentru a evita formarea pojghitei caractersitici budincii. Pentru a grabi racirea s-ar putea turna si intr-un vas care la randul sau este pus intr-un vas cu gheata. Da nu-i nevoie ca n-aveti mult crema acili-sa.

Asa, cand sunt gata si tartele, se scot din cuptor si se lasa la racit.

Asamblare

Nimic mai simplu. Se decupeaza mijlocul fiecarui cerc si se scormoneste putin, pentru a face loc cremei. Folosindu-ne fie de un pos sau o punga de unica folosinta, spritam crema pe mijlocul fiecarei tarte. Eu am folosit un dui rotund. Le-am decorat cu zmeura pentru a balansa putin dulceata cremei dar presupun ca merg si cu alte fructe, depinde de gusturi.

Inca un lucru, eu am umplut cateva tarte si cu nutella, eram curioasa de combinatie, da’ ii mult prea dulce, si nu mi-o placut.

Asta e tot. Rapid si dragut, a nu se abuza.

Advertisements