some kinda mallomar

I was nervous about posting this because i had no pictures of my own with it. Luckily, winti did snap a picture of it for me, so i’ll just use that till next time i do it, thank you. Unfortunately, the cake vanished too quickly for him to find a decent looking piece of cake.

The cake is normally made with a graham biscuit base, foamy marshmallow dollop that’s coated in chocolate. It’s actually an american treat if i’m not mistaken, i never ate this in its original form.

My version has a buttery base, pate brisee, the pastry dough used for tarts mostly. The reason i did that is because i wanted to play wiht a pastry dough recipe that takes less time to make, and it worked.

The second layer is my homemade caramel sauce, topped with marshmallow and coated with chocolate ganache.

Ingredients pate brisee (for 1 square crust, 25×30 cm, or 2 pie crusts for a 20-23 cm wide pan)

– 250-310 g flour (all purpose)

-pinch of salt

-1 teaspoon sugar

– 200 g cold/frozen butter

– 90-100 ml ice water

Directions

1. if you’re using a food processor, it’s easy. add flour, salt and sugar and pulse for 5 seconds so they all blend in. Add the butter, cubed and pulse for another 10 seconds. Slowly add the water while the processor is running till the dough holds together, no longer than 30 seconds. Wrap it in  plastic film, flatten it slightly, it will help cool faster and set aside in the fridge for 10-15 minutes. The longer it sits, teh better, but if you’re in a hurry, 15 minutes will help too. i haven’t tried this yet, but the freezer might work better short-term.

2. If you’re not using a food processor, add flour, salt and sugar in a bowl and mix then add teh butter (if it’s frozen, you can grate) if it;’s just cold, you can cube it and then use a fork or a whisk or a pastry cutter to crumble the butter and mix it with the flour. you should obtain a crumbly dough, sand-like. Start adding teh water in a steady flow till the dough holds together.Wrap it in  plastic film, flatten it slightly, it will help cool faster and set aside in the fridge for 10-15 minutes.

While this is in the freezer, turn the oven to 180 degrees C and start making the caramel sauce.

3. to bake it, line a pan with parchment paper. Roll the dough according to the size of your pan, pierce it with a fork and bake till light golden on the edges. It might swell a bit here and there, don’t worry, just press it lightly back into the pan.

Once baked, let it cool and spread some caramel sauce over it, quantity depends on your taste.

Ingredients for the marshmallow (see picture and recipe reference here)

– 4 egg whites

-125 g water

– 70 ml honey (no corn syrup for me)

– 300 g sugar

– 6 grams gelatin powder

– 60 ml cold water

Directions

Because i don’t own a candy thermometer yet, i kinda went with my gut here. However, i had the pictures on my baking empire for reference and they were really helpful.

1. gelatin + 60 ml cold water left for 5 minutes in a bowl to soak.

1. place the egg whites in a clean bowl, make sure it’s not greasy and start whipping (medium speed). I use a hand-held mixer so it was a bit tricky because:

2. at the same time i had the sugar+honey+125 ml water mix in a pot and was waiting for it to boil and foam up like you see in the pictures on mybakingempire blog.

3. Once it foams up, remove from the heat and add teh gelatin (this happened really quickly) and then start pouring the syrup in a steady flow in the egg whites, carefully, so that you don’t spill any, it might burn a bit.

4. Keep mixing till it becomes all foamy and holds its shape then pour it over the biscuit and even it out. Let it cool, mine set pretty quickly, although i let it sit in the fridge overnight before the chocolate ganache.

For the chocolate ganache i used 100 g chocolate and 50 g double cream. Heat the cream in a pan till it bubble up on the sides then added the chocolate, removed from heat and mixed well till it turns glossy. Spread over chilled marshmallow.

I actually liked the lightness of it, but i didn’t quite like the sweet honey flavor. \

I wish i had another picture to make the language separation :))

anywho

Am avut niste dubii daca sa postez sau nu reteta pentru ca n-am apucat sa fac poze. Din fericire, Winti mi-o facut fix o poza cu ultimele doua bucati ramase pe farfurie asa ca o s-o folosesc pe asta. Din pacate, bucatile de prajitura nu o fost dintre cele mai aspectuoase pentru ca erau margini, si erau deja putin terfelite de la transport plus ca nu am avut timp nici sa le ‘stilizez’ in vreun fel. acuma eu sper ca poza sa nu para dezgustatoare ca prajitura o fost chiar buna.

Din cate am citit, prajitura ii alcatuita dintr-un biscuit graham cu o imbucatura de bezea gelatinoasa si pufoasa, imbracate in ciocolata.

Versiunea mea are la baza aluat de tarta frantuzesc, pate brisee. Motivul pentru care am făcut asta fiind ca am vrut sa testez niste chestii, daca o varianta mai rapida influenteaza rezultatu final si cum. In mare parte o functionat.

Peste biscuit am turnat niste sos de caramel, pe care puteti sa-l omiteti ca-i destul de dulce, apoi spuma de oua si glazura de ciocolata.

Ingrediente pate brisee (pentru 1 crustă patrata, 25×30 cm, sau 2 cruste de plăcintă pentru o tava cu diametru de 20-23 cm)

– 250-310 g faina

– praf de sare

– 1 linguriță de zahăr

– 200 g  unt rece / congelat

– 90-100 ml apă rece sau cu gheata

Preparare

1. dacă utilizați un robot de bucatarie, treaba ii foarte usoara. Se adaugă făina, sarea și zahărul și se pulseaza timp de 5 secunde, ca sa se amestece bine. Apoi se adauga untul, fie razuit daca este congelat, fie taiat cuburi daca este rece. Se mai pulseaza 10 secunde pana cand se obtine un aluat cu aspect nisipos apoi se adaugă încet apa în timp ce robotul merge pana cand aluatul se intrama. Nu pulsati mai mult de 30 secunde. Aluatul o sa devina elastic ceea ce nu este ed dorit.

Aluatul obtinut se infasoara în folie de plastic si se aplatizeaza putin, acesta va ajuta la o racire mai rapida, apoi se baga la frigider pentru 10-15 minute. cu cat sta mai mult, cu atat este mai bine, dar daca sunteti in graba, 10-15 minute ajuta. Nu am încercat încă sa-l bag la congelator dar cred ca pe termen scurt, s-ar putea sa ajute cu racirea.

2. Dacă faceti aluatul cu mana, amestecati făina, sarea și zahărul într-un castron și amestecati putin inainte sa adaugati untul, , fie razuit daca este congelat, fie taiat cuburi daca este rece. Faramitati aluatul cu o furculita sau cu un tel sau daca aveti cu treaba asta, cutit de patiserie ii zice, dar eu nu am vazut la noi pe nicaieri. Amestecati usor fara sa folositi mana (pentru ca-i calda si o sa inmoaie untu), pana obtineti un aluat faramicios. Adaugati apa cu rece pana cand aluatul incepe sa se tina impreuna.Aluatul obtinut se infasoara în folie de plastic si se aplatizeaza putin, acesta va ajuta la o racire mai rapida, apoi se baga la frigider pentru 10-15 minute.

În timp ce sta aluatul la frigider, da-ti drumul la cuptor, la 180 de grade C și preparati sosul de caramel.

3. Ca să-l coaceti, liniati o tava cu hârtie pergament. Rulati aluatul în funcție de dimensiunea tavii, intepati-l cu o furculita  si coaceti pana devine usor galbui/auriu pe margini. Eu nu am mai cronometrat pentru ca am uitat, dar verificati dupa 10-12 minute. S-ar putea sa se umfle putin ici si colo dar nu vă faceți griji, doar apăsați-l ușor înapoi în tava.

Odată copt, lăsați-l să se răcească apoi turnati sosul de caramel peste biscuit . Cantitatea de caramel depinde de gusturile fiecaruia. Eu nu am exagerat, doar am uns putin biscuitu pentru ca ii destul de dulce overall si nu vroiam sa fie gretoasa prajitura.

Ingrediente pentru marshmallow (eu am folosit ca referinta pozele si instructiunile ed-aici)
– 4 albușuri de ou

-125 g apă

– 70 g de miere (n-am corn syrup, sirop de glucoza (?!) )

– 300 g zahăr

– 6 g gelatină pulbere

– 60 ml apă rece (pentru inmuiat gelatina)

Preparare (asta s-ar putea sa para putin complicat dar nu este, daca va uitati la poze si ati mai facut spuma de oua in stil italian, ar trebuie sa fie usor).

Pentru ca eu nu detin un termometru digital special pentru zahar m-am bazat mai mult pe instinct si pe pozele de pe mybakingempire.

1. gelatina + 60 ml de apă rece se lasa sa se inmoaie într-un castron.

1. albușurile de ou se pun intr-un castron curat, asigurați-vă că nu ii uns, si incepeti sa le mixati la viteza medie. Eu folosesc un mixer de mână, deci pentru mine fu putin mai dificul pentru ca in acelasi timp aveam

2. zahar + miere + 125 ml de apă amestecate intr-o cratita si puse pe foc pana incep sa fiarba si sa se umfle. Dupa ce se umfla, se ia de pe foc si se adauga gelatina, atentie sa nu fiarba ca-si pierde proprietatile.

3. apoi începeti sa turnati siropul peste spuma de albusuri, incet sa nu va stropiti, pe marginea castronului timp in care continuati sa mixati.

4. Continuati mixarea pana cand albusurile devin spumoase si isi pastreaza forma cat de cat apoi turnati-o peste biscuit si lăsați-o să se răcească. Eu am lasat prajitura sa stea peste noapte în frigider înainte de a turna glazura de ciocolata peste.

Pentru glazura de ciocolata am folosit 100 g ciocolata și 50 g smantana lichida pentru frisca. Incalziti frisca intr-o craticioara pana face bule pe margini apoi adaugati ciocolata, luati de pe foc si amestecati energic pana se transforma intr-o glazura lucioasa. Imprastiati peste marshmallow si dati la frigider. Pentru a felia prajitura inmuiati un cutit cu lama subtire in apa calda. ajuta

In afara de gustul de miere din spuma, prajitura a fost buna.

Advertisements