lemon meringue tart

… or pie is among the “classics” when it comes to cooking blogs. Almost everyone has made at least one version of it.

this one has three layers: speculoos cookie crumb base, cream+mascarpone+lemon curd filling and Italian meringue topping.

Cookie crumb – quantities can be adapted considering the size of your dish or desired thickness of cookie layer.

I used 200 g store bought cookies and 50 g butter. the butter barely made a difference. I couldn’t pick up a slice without the base crumbling, but it was tasty anyway.

For the lemon filling, i combined lemon curd (another popular thing on cooking blogs) with some mascarpone cheese and whipped cream.

Proportions are up to you. If you like a more tangy flavor, you can use more lemon curd. If you prefer the flavor to be less strong, use more cream and mascarpone cheese.

I would be lying if i said i remember how much lemon curd i used, i only remember using 200 ml of cream and 250 g of mascarpone cheese.

As far as the italin meringue is concerned, i used 4 egg whites (120 g), 200 g sugar and 50 ml water.

While i was mixing teh egg whites with a pinch of salt and few drops of lemon, i was waiting for the sugar+water syrup to reach the soft ball stage. Once that happened, i poured the syrup in the egg white foam and kept mixing till semi-stiff peaks formed. Spread the meringue over the lemon filling and then using a spoon i made those … spikes?  in lack of kitchen torch, i used my oven’s grill thing. it worked pretty good.

lemon meringue tart 1

Tarta cu lamaie

Acum ceva vreme am avut o tentativa de-a testa retete populare pe bloguri. am abandonat pentru ca am facut o buna parte din ele la un moment dat, si nu mai am timp sa refac doar de dragu de-a le posta. Stiu ca suna arogant, dar nah, tre sa fac chestii noi pe cat posibil, chestii carora nu le pot ghici gustu din poza, ingrediente si experiente anterioare. Inainte de-a abandona in schimb am apucat sa fac tarta cu lamaie, lemon curd tart. Si am facut si ceva poze, desi pana la sfarsit m-am plictisit si nu ami tin minte ce nu mi-o convenit dar pozele is asa-si-asa.

in fine, tarta mea are trei straturi, unu de biscuiti speculoos (de la megaimage) pisati si amestecati cu putin unt topit si racit, crema de lamaie (lemon curd) cu mascarpone si frisca si bezea.

Cantitățile pot fi adaptate având în vedere dimensiunea vasului sau grosimea dorita a stratului de biscuiti. Eu am folosit 200 g de biscuiti si 50 g unt. Untu nu face mare diferenta, adica mie mi s-o sfaramat baza. Mai mult n-avea rost sa pun ca nu vroiam sa cresc intake-u de calorii pe portie. Daca mai fac chestia asta vreodata, o s-o fac in vase individuale, ca sa nu se destrame cand o pui in farfurie. N-am putut ridica o felie fără sa se prăbușeasca dar macar a fost gustoasa.

Pentru umplutura de lamaie, am combinat crema de lamaie/lemon curd (un alt lucru de popular pe blog-uri de gătit, lamaie+zahar+unt+oua pe foc pana devin crema de consistenta unei budinci), cu niste branza mascarpone și frișcă.

Proporțiile depind  de fiecare. Daca va place un gust mai intepator si acru, puteți folosi mai multa crema de lamaie sau mai putina dacă preferați aroma să fie mai puțin intensa.

Aș minți dacă aș spune-mi amintesc cat de multa am folosit eu, imi aduc aminte numai ca am pus 200 ml de smântână pentru frisca și 250 g de brânză mascarpone. dupa poze probabil am facut lemon curd din 2 lamai si cantitatile corespunzatoare de unt si zahar.

În ceea ce privește bezeaua italiana, am folosit 4 albușuri de ou (120 g), 200 g zahăr și 50 ml de apă.

În timp ce mixam albusurile cu un vârf de cuțit de sare si cateva picaturi de zeama de lamaie, asteptam ca siropul de zahar sa ajunga in stadiul de ‘minge moale’ (google translate ^_^) adica daca se picura putin sirop intr-un pahar cu apa rece, siropul ia forma unei picaturi. Am turnat siropul incet in spuma de oua continuand sa amestec pana la formarea de varfuri semi-rigide. Am imprastiat bezeaua peste crema de lamaie si apoi in lipsa unei torte de bucatarie am bagat tarta cu totu la cuptor cu grill-u pornit si am urmarit sa se coaca pe deasupra putin.

Advertisements