cake in the making

… or leaning tower of Pisa.

It’s an almond and walnut sponge with coffee ice cream covered in italian meringue that was.. burnt slightly using the oven grill. i don’t have a torch, damn it, but will purchase one asap.

I struggled with the whole assembling part because somehow i didn’t think they wouldn’t stick, but they didnt’ stick. i should’ve waited longer for the ice cream to melt a bit before trying to stick them together. however, by the time i was done with the pics, it turned into a delicious, gooey mess, which is good.

myalaska1

Ingredients for the coffee ice cream

– 2 eggs, separated

– 50 ml strong coffee

–  50 g sugar

– 100 g whipped cream

Directions

1. egg yolks + 25 g sugar creamed together, tempered with warm coffee then set back on the stove and brought to 60 degrees or so, just to pasteurize the yolks (i don’t have a thermometer so i just wait till the liquid bubbles up on the edges and then remove it from the heat).

2. whip the cream and set aside

3. mix the egg whites +25 g sugar over a bowl of simmering water, it’s fine if a thin layer of whites starts coating the sides of the bowl. they should become stiff-ish, but since there’s not too much sugar, make sure you don’t over mix them.

4. mix everything together slowly, place in a container of your choice and shove it in the freezer to set.

there will be plenty of ice cream for about 3 cakes and some for savoring by itself. i actually liked it.

myalaska

 

Prajiturica asta are un blat cu migdale si nuci, inghetata de cafea si spuma de ou. Nu arata chiar cum trebuie pentru ca nu am reusit sa ard spuma de ou prea bine. n-am torta si m-am chinuit cu grill-u de la cuptor. Asa, ea tre sa fie cat de cat cremoasa in interior, nah, eu m-am grabit s-o aranjez si nu o facut priza pentru ca straturile de cafea erau bocna. In cele din urma, dupa vreo 15 minute la temperatura camerei s-o transformat in ce trebuia sa fie, o dezordine cremoasa.

ii plin pe net de retete, si a mea nu-i cu mult diferita. am vrut initial sa fac nougat glace pentru interior si blat cu cafea si m-am razgandit ca imi ramaneau ingrediente si am zis ca nu-i ok.

Ingrediente pentru inghetata de cafea

– 2 oua

– 50 ml cafea tare

– 50 g zahăr

– 100 g frisca

Preparare

1. galbenusurile de ou + 25 g zahar se amesteca pana devin cremoase si se deschid usor la culoare apoi se tempereaza cu cafeaua calda (in cazul meu, se poate folosi rece sau instant, nu-i problema) apoi se pune iar pe foc si se aduce la 60 grade C, pe-acolo, pentru a pasteuriza galbenusurile (nu am un termometru, așa că am aștepta doar până lichidul a facut bule pe marginile vasului și apoi l-am luat de pe foc).
2. frisca se bate pana la varfuri tzepene, fara zahar si se lasa la rece

3. se amestecă albușurile de ou cu 25 g de zahăr deasupra unei oale cu apa care fierbe, la foc mic, tot pentru a le pasteuriza. ii ok daca pe peretii vasului se formeaz un strat de albus intarit. spuma tre sa devina tare cat de cat, dar neavand prea mult zahar trebuie avut grija sa nu se taie.

4. Se amestecă totul cu grija apoi se toarna intr-un vas si se baga in congelator pana se intareste.

myalaskainside

 

Advertisements